Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÁFRÁNYFENYŐ /GINKGO BILOBA/

2018.06.12

PÁFRÁNYFENYŐ /GINKGO BILOBA/

 

Páfrányfenyőfélék családja /Ginkgoaceae/

 

Kétlaki, lombhullató, 30 m-ig növő fa, levelei bőrszerűek, legyező alakúak, villás erezetűek és mélyen bemetszettek, illetve osztottak. A 2-3 cm-es érett magvak héja húsos, később kellemetlen, rothadó szagú. Nőivarú egyedeket ezért csak ritkán ültetnek közterületekre.

 

Élőhelye: kedveli a homokos, napos, védett területeket.

 

Virágzás: IV-VI.

 

Hatóanyagai

0,9-1,2 % flavon-glikozid /0,3 % rutin, 0,2 % izokvercitin, kvercetin, 0,3 % kemferol, mennyisége tavasszal a legnagyobb/, 0,3 % biflavonoid /0,06 % ginkgetin, 0,06 % ametoflavon, 0,15 % bilobetin, szciadopitizin/, diterpén laktonok /0,04-0,15 % ginkgolid A, B, C, mennyisége nő a növény korával, függ a helytől, időtől, szeptemberben maximális/, szeszkviterpének /0,02 % bilobalid/, 10 % proantocianidin, nem flavonoid terpének, lignánok, illóolaj, cseranyag, enzimek, vitaminok az elsárgult levelekben.

Magja ginkgolsavakat /bilobol, ginnol/ tartalmaz.

 

Elterjedési területe

Közép-Kína. 1730 óta dísznövényként, ma drognyerés céljából is termesztik.

 

Felhasználható részei

Levél, termés, mag.

 

Gyógyászati hatása, felhasználása

A glikolsav antibiotikus, emésztést serkentő, simaizom összehúzó, ginkgolsavat izolálnak belőle, mely híg oldatban gátolja a TBC baktériumok fejlődését.

Javítja az agyműködést és a sejtek energia-háztartását, gátolja az átültetett szervek kilökődését. Asztmatikus, toxikus sokk ellen véd.

Javítja a koncentrációs készséget, enyhíti az Alzheimer-kór tüneteit.

Terpenoidjai és flavonoidjai szinergista hatást fejtenek ki.

Antioxidáns hatású, lassítja, gátolja a szabad gyökök képződését, amik korai öregedést, rákot és egyéb betegségeket okoznak.

Flavonoidjai a szabadgyököket fogják, terpénje /ginkgolid/ a vérlemezkéket aktiváló faktort /PAF/ gátolja. A szabad gyökök és a PAF az érfali membránokat szétszakítja, permeábilitásukat növeli, ezáltal romlik az agyi vérkeringés.

Membránvédő. A vér folyékonyságát növeli a viszkozitás csökkentésével, a vér áramlási sebességét növeli a mikrokapillárisokban, az agyban és a lábakban. Védi a test szöveteit az oxigénhiánytól.

Szabályozza az erek tónusát, az agyi anyagcserét és -keringést,... Egyéb érdekességek a gyógynövényekről itt: www.gyogyfuveskonyv.mozello.com

 

Vigyázat:

Gyerekeknek mérgezést okozhat!